Gepost op

Een Frisse Blik – Frans Hals Revisited

   De Haarlemse uitgeverij De Zingende Zaag is befaamd om zijn virtuoze spel met vorm en inhoud. Aan de vooravond van haar dertigjarig bestaan is er een reden om eens extra goed uit te pakken. Het project Een Frisse Blik kent een lange voorgeschiedenis. Begin deze eeuw vond dichter en uitgever George Moormann een ware schat onder de vloer van een oude Haarlemse bakkerij. Het waren meer dan honderd antieke koekblikken met daarop de beeltenis van Frans Hals. Hij maakte er twee uitgaven van: een Artist Book (500/500) en een Special Limited Edition (133/133).  Deze laatste editie bevat behalve de bundel met beeldgedichten, het originele antieke koekblik uit 1900 en Haarlemmer Halsjes, koekjes die het ‘leeskijken’ bevorderen. Bestel nu. De boeken worden geleverd vanaf 23 november aanstaande.

2018-Foto-EFB-Koekblik-e1533208147885.jpg

“De prachtige Jugendstil trommels zaten nog in papier, waren ongebruikt en speciaal gemaakt voor de Frans Halsfeesten in 1900. Een enorm spektakel met onder andere de feestelijke onthulling van een standbeeld door koningin-moeder Emma en haar dochter koningin Wilhelmina van de meesterschilder in het Florapark te Haarlem. Ik zag er onmiddellijk een kunstenaarsuitgave in maar wist nog niet precies hoe en wat. Frans Hals? Ik herinnerde me de beeldgedichten die ik ooit op schilderijen van Frans Hals schreef. Die zou ik conform het aloude adagium Make it new van Ezra Pound eens tegen het licht moeten houden. Een frisse blik nietwaar? En wat kon er verder in de trommel? Ik fantaseerde over een wonderbaarlijk en museaal wortelkoekje. Een koekje dat niet alleen lekker smaakt maar waardoor je ook makkelijker een schilderij goed en langer leert bekijken. Want wat een gekte! De gemiddelde museumbezoeker leest meer dan dat hij kijkt. En dat lezen stelt ook al weinig voor. Zo’n tien seconden trekt de moderne gejaagde museumbezoeker uit voor een schilderij. Twee seconden voor het kunstwerk, zes seconden voor het bijschrift en tot slot een laatste blik om te controleren of het wel de juiste toelichting is. Tijdens een middagdutje werd het me duidelijk.. Eerst was er de Haarlemmer Olie en toen het Haarlemmer Halsje. Want zo is de naam voor dit geneeskrachtig koekje dat uiteraard heel veel worteltjes bevat. Met caroteen dat heel goed voor je ogen is. Het recept kan ik hier uiteraard niet verklappen maar of het gewenste effect nu op placebo-werking berust of niet… ik verzeker je dat de koekjes stuk voor stuk,  behalve een kalmerend effect, het ‘leeskijken’ bevorderen. En misschien zijn er nog wel andere gunstige bijwerkingen? Zo was hij er op eens. Tussen het schrijven en redigeren van alle beeldgedichten door. De langzame man, bijgenaamd Lama Zitte die als personage in Een frisse blik zijn entree in de letteren maakt. Het mag geen toeval heten dat veel van die sprookjesachtige schetsen over waarneming en kijken gaan.”

E 35, na 1 januari E 50 Artist’s Book Een Frisse Blik – Frans Hals Revisited, gedichten en sprookjesachtige vertellingen | 500/500 | ISBN 978-90-74183-30-7 |  NUR 306 |  212 pagina’s incl. 4 pagina’s spiegelfolie.
E 125, na 1 januari E 150  Special Limited Edition, bundel met beeldgedichten, het originele antieke koekblik uit 1900 en Haarlemmer Halsjes | 133/133 | ISBN 978-90-74183-30-7 | NUR 306 | 212 pagina’s incl. 4 pagina’s spiegelfolie.